Budafoki Kertbarát Tálca .

A videó megtekintéséhez kattints a címre!

 

Mint kertbarát, háztáji kistermelő és az egészséges életmód követője azt tapasztaltam, hogy a környezetemben kevés gyümölcs és zöldség fogy. A szubjektív megítélést igyekeztem biztosabb alapokra helyezni. Kézenfekvő volt a WHO általános ajánlásából kiindulni:
Kiegyensúlyozott
energia-bevitel és leadás, az egészséges testtömeg elérése és megtartása,
 bőséges gyümölcs és zöldség fogyasztás.
Napi étkezéshez javasolt: Fehérje: 10-15%. Össz. Zsír: 15-30%. Össz. Szénhidrát: 55-75%
                                           Koleszterin
:<300mg/ nap. Só: <5g/ nap
. Gyümölcs, zöldség:>400g/ nap

 

Ekkor gondoltam arra, hogy a 40dkg/nap/fő gyümölcs, zöldség fogyasztást, ha egyszerűen, amúgy kertbarátos módon sikerül megjeleníteni, akkor talán többen követik az ajánlást.
Így született meg a BUDAFOKI KERTBARÁT TÁLCA


A képre kattintva megtekinthető a 2015 évi Terménybemutatón
szereplő Budafoki Kertbarát Tálca

 

     A tálca inkább jelkép, nem a forma a döntő. Az egészséges felnőttek részére tartalmaz fejenként és naponként minimum 40 dkg gyümölcsöt, zöldséget.
A bemutatón a tálcák, a gyümölcsök-zölségek a változatosságra utalnak.
                              

A napi összes táplálék bevitelre 1992-ben amerikai tudósok megalkották
a Táplálékpiramist1 amelynek egy megjelenítési formája2 itt látható.                                           
Az 1. /alsó/ tálcán a gabona alapú és nagy szénhidrát tartalmú élelmiszerek,
a 2. tálcán a gyümölcsök, zöldségek. A 3. tálcán a tej, tejtermékek, húsok,
 halak
, a 4. tálcán a zsírdús táplálékok, édességek találhatók

A gyümölcs zöldség jelentősége jól érzékelhető.

Ebből a 4 tálcából emeltem ki a gyümölcsös-zöldségest., hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztást még inkább népszerűsíthessem a Budafoki Kertbarát Tálca segítségével.

                                            E témában találkoztam az Egészséges Táplálkozás Házával3

                                                  A tanulmány témája: „Hogyan kell egészségesen táplálkozni?
                                                                                    Hogyan válogassunk az egészséges táplálkozás
                                                                                    számára
javasolt élelmiszerekből.?”
                                                 „Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-
                                                 főzelék-gyümölcsfogyasztás.”

 

 

Ha sikerült felkelteni az érdeklődést a kertbarátban, a tudatos vásárlóban azonnal sok megválaszolandó kérdés merül fel. Ezek közül néhány:

·         Mit tartalmaznak a gyümölcsök, zöldségek, miért ilyen fontosak
 a
szervezet számára?

              A gyümölcs, zöldség a mikro tápanyagok -vitaminok, ásványi                                                  
              anyagok
, rostok
 jelentős forrása.
              A vitaminról mondta Szent Györgyi Albert:
             A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.”
             
A  hazai gyümölcsök,zöldségek vitamintartalma táblázatosan a
              4.forrásban található.
              Itt láthatjuk a felnőttek napi vitaminszükségletét is.
              Az ásványanyag hiányról jó összefoglalás olvasható Wikipédiában
5
                      
A vízoldékony rostokat tartalmaz: az alma,a citrusfélék, a legtöbb friss és aszalt gyümölcs, zöldségek, hüvelyesek.                                                                                                               
               Ezek a rostok a nagy folyadékmegkötő képességükkel
                lassítják
a cukorfelszívódását, megkötik a koleszterin egy részét.
                Az élelmi rostok csökkentik az érelmeszesedést, a szív és érrendszeri megbetegedések    
                kockázatát
, a székletet rendben tartják
.
                A vízben oldhatatlan rostok akadályozzák a vastagbéldaganatok kialakulását.
                Normál étkezéssel a napi 40dkg gyümölcs fedezi a felnőttek napi 25-30g rostszükségletét.

 

 

 

 

 

             Csatlakozzunk a Fogyassz naponta 3*3 féle gyümölcsöt, zöldséget!” programhoz8 .     
             Mindennap vigyük magunkkal a kertbe a Budafoki Kertbarát Tálcát és töltsük újra.                                        

 

             Megbízható helyről vásároljunk. A kényszerérett gy-z tulajdonsága nem azonos a természetes
             módon
érlelttel.                       
             Permetezés miatt legyünk gyanakvóak.

        

 Köszönetet mondok a Forrás szerzőinek, hogy a bemutatóm kivitelezésére inspiráltak.


A téma „ kertbarátos „ megközelítése talán az érdeklődőt elvezeti a gyümölcs, zöldségfogyasztás
tudományos cikkeihez. S egy képzeletbeli polcon elhelyezi a Budafoki Kerbarát Tálcát, hogy
mindennap
megtöltse a család létszámához számított gyümölcs-zöldséggel.
Éljünk egészségesen, a gyümölcs, zöldségfogyasztás mellet fontos a mozgás és vízbevitel!

 

Frissítve:                                   Feigenbaum Béla                             Ellenőrizte: Dr Szrés Zsuzsanna
Budapest 2021.01.27       Budafok-Tétény Kertbarát Kör tagja           Gyermekgyógyász. Háziorvos     

 

Tekintse meg honlapunkat:
https://www.kertbarat22.hu/index.html

 Források
    A szövegben azonosító számmal jelölve.

A linkkel nem jelölt források azonos szövegű keresőszóval elérhetőek.

1.  Táplálékpiramisokról
  

2.Magyar Nemzeti Szívalapítvány Táplálékpiramisa

3.Egészséges Táplálkozás Háza 

4. A zöldségek és gyümölcsök hasznos anyag tartalma 
-
5. Wikipédédia   https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1nyi_anyagok

6. Gyerekdal a gyümölcs, zöldségfogyasztásról   https://www.youtube.com/watch?v=jGx_bGY2GfI

7. Ehető virágok

8.Fogyassz naponta 3*3 féle gyümölcsöt, zöldséget!-