Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz! - Védd a természetet! - Fogyassz magyar terméket!

Hobbi kertész


Profi termény

Kezdőlap» Receptek


Receptek.


Téli saláták

   Virslis-hagymás babsaláta


Csöpögtessünk le 1 doboz babkonzervet (pld vörösbabot) és keverjük össze a felaprított lilahagymával. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg 1/2 evőkanál fehérborecettel és egy evőkanál olívaolajjal, adjuk hozzá a felkarikázott 2 pár főtt virslit. Ha csípősre akarjuk plusz chili paprikát karikázzunk rá.




Zeller saláta


Két fej zellert megtisztítunk, vékony hasábokra vágjuk és pár percig enyhén ecetes, sós vízben főzzük. Leszűrjük és elkeverjük 2db hasonló formájú vágott almával, 10db apróra vágott dióbéllel. Összedolgozzuk egy doboz kefírrel és néhány órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor egy db rokfort sajtot reszelünk rá.

Téli virslisaláta


30dkg hordós savanyú káposztát kinyomkodunk, ha túl savanyú átmossuk. Rövidebb szálakra vágjuk.
Összekeverjük 3db karikára vágott ecetes uborkával, 25 dk megtisztított, kockára vágott almával, 3 pár felszeletelt virslivel és egy megtisztított, reszelt sárgarépával. Leöntjük 2 joghúrttal hígított majonézzel.


Farsangi fánkok

Pampuska(szalagos fánk)

Hozzávalók: 50 dkg liszt
                    1 dl + 2-3 dl tej
                    4 dkg élesztő
                    5 dkg cukor
                    5 tojássárgája
                    6 dkg olvasztott vaj vagy Ráma
                    olaj a sütéshez
Elkészítés:    A lisztet mély tálba szitáljuk, 1 dl tejet meglangyosítunk,belemorzsoljuk az élesztőt,beleszórjuk a cukrot és kb.15 percig pihentetjük,amíg felfut.A liszt közepébe mélyedést nyomunk,beleöntjük az élesztős tejet,hozzáadjuk a tojások sárgáját,a vajat,egy csipet sót és még annyi tejet(2-3 dl),hogy lágy tésztát kapjunk.Hólyagosra kikeverjük,letakarjuk és meleg helyen kb.30 percig kelesztjük,amíg a tészta a duplájára dagad.Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm-es átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk.A fánkokat 20 percig pihentetjük.Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk és kis adagokban kisütjük.Az első oldalukat lefedve kb.3-4 percig,majd megfordítjuk őket és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük.Lekvárral,porcukorral kínáljuk.


Császárfánk(Ischli fánk

Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy Ráma
                    35 dkg liszt
                    1 csomag sütőpor
                    25 dkg porcukor
                    15 dkg őrölt mandula (lehet dió is)
                    2 evőkanál rum
                    1 csomag vanília cukor
                    Valamint: baracklekvár,olaj,csokoládé
Elkészítés:    A hozzávalókat összedolgozzuk,vékonyra nyújtjuk,pohárral kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük.
                    Sütés után kettesével összeragasztjuk baracklekvárral és a tetejét csokiba mártjuk.
Mandulalikőrös-fahéjas fánk

Hozzávalók:    1 kg liszt
                       6 dkg élesztő
                       fahéj,csipetnyi só
                       1 dl mandulalikőr
                       10 dkg vaj vagy Ráma
                       10 dkg porcukor
                       4 db tojás sárgája
                       6 dl tej
                       Valamint: olaj a sütéshez,baracklekvár,porcukor a tálaláshoz.
Elkészítés: 2 dl langyos tejben elkeverjük a porcukrot,majd felfuttatjuk az élesztőt.Összedolgozzuk a tészta hozzávalóit,hozzáadva a maradék 4 dl tejet.Addig dolgozzuk, míg teljesen sima,kicsit hólyagos tésztát nem kapunk.Hagyjuk kelni,majd átdolgozzuk,ismét hagyjuk kelni.Lisztezett felületen kinyújtjuk 1-2 cm vastagra,üvegpohárral kiszaggatjuk.A formák közepét újjal összenyomjuk,forró, de nem túl sok olajban kisütjük.Lekvárral és porcukorral szórva tálaljuk.

Forgácsfánk - Csöröge


Hozzávalók:    40 dkg finomliszt
                        2 csapott evőkanál kristálycukor
                        5 tojássárgája
                        8 dkg vaj,csipet só
                        0,5 dl rum,1 dl tejföl
Sütéshez: olaj - szóráshoz: porcukor - tálaláshoz: lekvárok

Elkészítés:
*A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk.Két részre osztjuk és letakarva legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
*Enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk és derelyemetszővel 10 cm hosszú,4-5 cm széles lapokra vágjuk,középen hosszában 5-6 cm-re bevágjuk.
*Ezen a nyíláson a tészta rövidebb végét átbújtatjuk,azaz mint egy masnit áthúzzuk.Minden tésztát így előkészítjük, majd jöhet a sütés.
*Forró olajban,közepes lángon oldalanként 2-2 perc alatt pirosra sütjük a fánkokat.
Szalvétára szedve lecsöpögtetjük,vaníliás porcukorral meghintve,rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.




lap tetejére

Budafok-Tétény Kertbarát Kör