Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz! - Védd a természetet! - Fogyassz magyar terméket!

Hobbi kertész


Profi termény

Kezdőlap» Padlizsánról kertbarátoknak


Padlizsánról kertbarátoknak.

                                                                                           A padlizsán eredetéről,elterjedéséről, megnevezéséről, termesztéséről, egészségügyi vonatkozásairól, az elkészítés módjáról összefoglalót szeretnék adni a kertbarátoknak
az előadások, egyéb információk és a saját tapasztalatok alapján.

Miért termesszük ezt a kelet Indiából származó növényt?


Mert fogyasztása egészséges és finom. Értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. A Házi Patika kiemeli: Csökkenti az összkoleszterin színtet, növeli a jótékony hatású HDL koleszterin szintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatású. A felhasználásáról: Sütve, párolva, rántva, töltve, mártásnak, krémnek, köretnek nagyon finom. Ízét, finomságát kiemeli a szegfűbors, a bazsalikom, a babérlevél, a fokhagyma, a chili, a zsálya, a kapor egyéni ízesítési kombinációja.

Ha még nem ismeri a padlizsánt:Vásároljon a piacon az alábbiak figyelembevételével:
- A héja legyen fényes, ne legyen puha, barna foltos, sem gyűrött.
- A kocsánya legyen élénk zöld színű.
- A padlizsán legyen tömör. /Kis gyakorlattal a méretnek megfelelő súlyút válasszunk.
Az így kiválasztottak frissek, érettek. Ez azért fontos, mert az éretlenekben méreganyagok vannak, ami egyébként a burgonyafélékre jellemző.
Tehát, ha jól vásároltunk, jó receptet találtunk és ízlett az étel, kezdjük meg a felkészülést a termesztésre.

Termőhely kiválasztása és előkészítése


A padlizsán meleg, fény és vízigényes, mélyen gyökerező növény.
Hasonlóan kell eljárni mint a paprika termesztésekor. Válasszuk a kertünk napos meleg részét. Árnyékos helyen már a virág megjelenése is bizonytalan. Kötődésre alig számíthatunk. Ne ültessük olyan helyre ahol előző 2 évben paprika, paradicsom vagy padlizsán volt. Ne ültessük burgonya közelébe. A talaj legyen tápanyagban gazdag, laza humuszos szerkezetű, semleges kémhatású vagy kisé lúgos. Jó az érett komposzttal kevert, ill. a frissen trágyázott morzsalékos talaj. Ha az érett komposzt vagy trágya nem áll rendelkezésre, akkor ősszel legalább a foszfor és a kálium kijuttatásával biztosítsuk a termesztés fontos feltételét.

Palántanevelés.


A fűtetlen fólia alatti palántanevelésre is érvényes a paprikával való hasonlatosság, de a padlizsán apaprikánál melegigényesebb.
Vetés április első harmadában. A magok kelése 2 héten belűl várható, ha a környezeti hőmérséklet meghaladja a nappal a 15 fokot , éjjel a 10 fokot.
Kelés után ritkítás 8-10 cm tőtávolságra, így biztosítjuk a gyökérzet zavartalan fejlődését. Gyakori öntözés szükséges.
Kiültetés előtt a palántákat edzeni kell, nappal a fólia ajtó egyre hosszab idei nyitvatartásával, végűl éjszaka is maradjon nyitva. A kutya, a macska látogatásától is védjük meg a palántáinkat.

Kiültetés.


Az előre elkészített, beöntözött ágyásokba történik nagy földlabdával a gyökérzet megsértése nélkül. Sortávolság 60 cm, tőtávolság 40 cm. Az ültetéskori mélység legyen azonos a neveléskori mélységgel, mert erre külünösen érzékeny a növény.
A palántanevelési időpontok az ismertetett technológia mellett: Vetés április 1-10, kelés  április 15-25, edzés május 6-20,kiültetés május 20-tól.

Ápolás.


Gyommentesítés, öntözés, tápanyagutánpótlás.
A növény az emberhez hasonlóan folyamatosan igényli a vizet és a tápanyagot. Nem szereti, ha hideg vízzel locsolják, azt sem, ha levegőtől elzárják, a mély vízben a víz alá nyomják, de azt sem, ha táplálék helyett csak vizet adnak neki.
Folyamatos kis adagú öntözést kíván, amit a fejlődésével párhuzamosan, a gyökerek erősödésekor, a virágkezdemények megjelenésétől növelni kell. A tápanyag utánpótlást foszfor és kálium tartalmú műtrágyák fejtrágyázásával vagy levéltrágyák kijuttatásával kell megoldani.

A termésről.

Ha a termesztéshez minden feltételt biztosítottunk, erős gyökérzet, szép egészséges nagy levelek és sok virág képződik. A bokorképződések idején szabályozni kell az elágazások számát 3-4-re. Figyelni kell, hogy ne terheljük túl a növényt, egyidőben 4-5 termés legyen rajta. Mivel késő őszig virágzik és érik, legyen folyamatos a szedés és a figyelés. A képen egy túterhelt, cserépbe ültetett padlizsántő látható.
A termés szedésére a vásárlási tanácsok érvényesek.

Betegség, kártevők.


A botrítisz és a lisztharmat ritkán támadja meg. Kártevői a burgonyabogarak és a levéltetvek.

Kedvenc saját receptünk: Pirított padlizsán. Gyorsan készíthető és finom.


Hozzávalók

*6db közepes méretű padlizsán

*3db húsos paprika

*só és egyéb fűszerek ízlés szerint-bors, bazsalikom, fokhagyma, kapor.

*1/2 dl olaj

*tálaláskor: reszelt sajt tojásrántottával vagy tükörtojással, jól harmonizál bármely      húsfélével, nyáron paradicsommal


Elkészítése

- A hámozott, négy felé vágott padlizsánokat apró kockákra a paprikákat csíkokra vágjuk.

- A padlizsán kockákat 2 darabonként forró olajba helyezzük /lehetőleg wookba/, ha       szükséges még csepegtetünk rá olajat. Pirulás és puhulás után sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. A paprikát forró olajban megpirítjuk.


Tálalás

A padlizsán tetejére önjük a paprikát, mellékeljük a tojás vagy húsféléket, megszórjuk reszelt sajttal, nyáron paradicsomot is adhatunk hozzá.


Megjegyzés: a pirított padlizsán fagyasztva is tárolható, paprika nélkül.


                                                                          Feigenbaum Béla

lap tetejére

Budafok-Tétény Kertbarát Kör